de Cavalier King Charles Spaniel

GESCHIEDENIS VAN DE CAVALIER KING CHARLES SPANIEL 

De Cavalier King Charles Spaniel is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk. Het ras is vernoemd naar Koning Charles II, die in de 17e eeuw een grote liefde had voor deze honden en ze altijd om zich heen had.

De oorspronkelijke Cavalier King Charles Spaniel was iets groter dan het huidige ras en had een iets ander uiterlijk. In de 19e eeuw begonnen fokkers echter met het kruisen van de Cavalier met andere kleine hondenrassen, waardoor het uiterlijk van het ras veranderde. Het duurde echter tot de jaren 1920 voordat er een standaard voor het ras werd vastgelegd.

In de jaren 1940 begon de populariteit van de Cavalier King Charles Spaniel af te nemen. Het ras werd echter in de jaren 1950 herontdekt en er werd een herfokprogramma gestart om de oorspronkelijke kenmerken van het ras te herstellen. Dit programma was succesvol en de Cavalier King Charles Spaniel werd opnieuw populair als gezelschapshond.

Tegenwoordig is de Cavalier King Charles Spaniel een van de meest populaire hondenrassen ter wereld. Ze worden gewaardeerd om hun vriendelijke en sociale karakter, hun aanhankelijkheid en hun speelse en levendige persoonlijkheid. Ze zijn ook bekend om hun lange oren en zachte vacht, die regelmatig moeten worden verzorgd.

 

UITERLIJK VAN DE CAVALIER KING CHARLES SPANIEL 

 

De Cavalier King Charles Spaniel is een kleine hond met een schattig uiterlijk. Ze hebben een ronde kop met grote, donkere ogen en lange, hangende oren die bedekt zijn met zijdeachtig haar. Hun snuit is kort en afgerond, en ze hebben een zwarte neus en goed ontwikkelde neusgaten.

 

Vacht

De vacht van een Cavalier King Charles Spaniel is lang en zijdeachtig en kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder blenheim (rood en wit), tricolor (zwart, wit en bruin), ruby (effen rood) en black and tan (zwart en bruin). Ze hebben een pluizige staart die altijd in beweging lijkt te zijn.

 

Lichaam

De Cavalier King Charles Spaniel heeft een compact lichaam met korte poten en een diepe borst. Ze wegen over het algemeen tussen de 5 en 8 kilogram en hebben een schofthoogte van ongeveer 30 centimeter. Al met al hebben ze een lief en vriendelijk uiterlijk dat hen populair maakt als gezelschapshonden.

 

 

KARAKTER VAN DE CAVALIER KING CHARLES SPANIEL 

 

De Cavalier King Charles Spaniel staat bekend om zijn zachtaardige, aanhankelijke en vriendelijke karakter. Ze zijn echte gezelschapshonden en zijn dol op aandacht en knuffels van hun baasjes. Het zijn ook speelse honden die genieten van spelen en rennen in de tuin of het park.

Ze zijn over het algemeen heel sociaal en goed met kinderen en andere huisdieren. De Cavalier King Charles Spaniel kan goed overweg met andere honden en heeft vaak de neiging om bevriend te raken met elke hond die ze ontmoeten. Ze zijn ook erg intelligent en kunnen goed getraind worden.

Deze honden hebben vaak een rustig en kalm karakter, maar kunnen soms ook een ondeugende kant hebben. Ze zijn erg gevoelig voor de stemmingen en emoties van hun eigenaren en zullen hun best doen om te troosten als ze denken dat er iets mis is. Vanwege hun gevoelige en aanhankelijke karakter hebben ze veel liefde en aandacht nodig en kunnen ze last hebben van verlatingsangst als ze te lang alleen worden gelaten.

 

GEZONDHEID VAN DE CAVALIER KING CHARLES SPANIEL 

 

De Cavalier King Charles Spaniel is over het algemeen een gezonde hond, maar net als alle hondenrassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen.

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Cavalier King Charles Spaniel is syringomyelia, een aandoening waarbij holtes in het ruggenmerg vocht ophopen en de zenuwen kunnen beschadigen. Ook hebben ze een verhoogde kans op mitralisklepziekte, een hartaandoening waarbij de klep tussen de linkerboezem en de linkerkamer van het hart niet goed sluit.

Daarnaast kunnen ze ook last hebben van patella luxatie, een aandoening waarbij de knieschijf uit de groeve schiet, en oorinfecties als gevolg van hun lange, hangende oren. Cavalier King Charles Spaniels kunnen ook gevoelig zijn voor allergieën, waaronder voedselallergieën en atopie (huidallergieën).

Het is belangrijk om de gezondheid van uw Cavalier King Charles Spaniel regelmatig te laten controleren door een dierenarts en eventuele symptomen of problemen zo snel mogelijk te behandelen. Het is ook belangrijk om uw hond een uitgebalanceerd dieet te geven en voldoende lichaamsbeweging te bieden om een gezond gewicht te behouden.

De Cavalier King Charles Spaniel heeft een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 14 jaar.