Het zelf bouwen van een hondenhok biedt verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een kant-en-klaar hondenhok.

Hier zijn enkele voordelen van het zelf bouwen van een hondenhok:

 

 1. Aanpassing aan specifieke behoeften: Door zelf een hondenhok te bouwen, kun je het ontwerp en de grootte aanpassen aan de specifieke behoeften van je hond. Je kunt rekening houden met factoren zoals de grootte, het ras, het klimaat en de persoonlijke voorkeuren van je hond. Dit zorgt voor een comfortabele en geschikte leefomgeving voor je trouwe viervoeter.

 2. Kwaliteit en duurzaamheid: Als je zelf een hondenhok bouwt, heb je controle over de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt. Je kunt duurzame materialen kiezen die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en lang meegaan. Hierdoor kun je een stevig en duurzaam hondenhok creëren dat bestand is tegen slijtage en de tand des tijds.

 3. Kostenbesparing: Het zelf bouwen van een hondenhok kan kostenbesparend zijn in vergelijking met het kopen van een kant-en-klaar hok van vergelijkbare kwaliteit. Je kunt materialen kiezen die passen binnen je budget en mogelijk gebruik maken van gerecyclede materialen of hout dat je al hebt. Het kan ook leuk en lonend zijn om zelf iets te bouwen in plaats van een kant-en-klaar product te kopen.

 4. Creatieve expressie: Het bouwen van een hondenhok biedt de mogelijkheid om je creativiteit te uiten. Je kunt het hondenhok ontwerpen en decoreren op een manier die past bij je eigen smaak en stijl. Dit maakt het hondenhok uniek en persoonlijk.

 5. Kennis en vaardigheden opdoen: Het bouwen van een hondenhok is een praktisch project dat je de kans geeft om nieuwe vaardigheden te leren en je bouwkundige kennis uit te breiden. Het kan een leuke uitdaging zijn om zelf iets te bouwen en je kunt trots zijn op het eindresultaat.

Het is belangrijk op te merken dat het bouwen van een hondenhok enige doe-het-zelf vaardigheden en gereedschappen vereist. Als je niet zeker bent van je bouwvaardigheden, kun je altijd overwegen om hulp in te schakelen van een ervaren vriend of professional.

 

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe jezelf een hondenhok kunt bouwen.

 

 

 

Hieronder zijn de beschrijvingen van de stappenplannen voor het zelf bouwen van een hondenhok ook genoteerd, zodat hier goed naar gekeken kan worden en de stappen goed kunnen worden uitgevoerd.

 

STAPPENPLAN VOOR HET BOUWEN VAN EEN HONDENHOK IN HET ALGEMEEN

 

Het bouwen van een hondenhok kan een leuke en lonende ervaring zijn. Hier is een basisstappenplan om je op weg te helpen:

Stap 1: Plan en ontwerp

Bepaal de grootte van het hondenhok op basis van de grootte van je hond. Het moet groot genoeg zijn zodat je hond comfortabel kan liggen, staan en zich omdraaien.

Kies het materiaal dat je wilt gebruiken. Hout is een veelvoorkomende keuze vanwege de duurzaamheid en isolerende eigenschappen.

Maak een gedetailleerd ontwerp met de afmetingen, de indeling en de nodige openingen voor de deur en ventilatie.

 

Stap 2: Verzamel materialen en gereedschappen

Schaf het benodigde materiaal aan, zoals houten planken, isolatiemateriaal, spijkers of schroeven, een zaag, een boormachine en een meetlint. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap en de juiste materialen hebt voordat je begint.

 

Stap 3: Bouw de basisstructuur

Begin met het bouwen van de basisstructuur van het hondenhok. Dit omvat het snijden en monteren van de zijpanelen, de achterwand, de bodemplaat en het dak.

Zorg ervoor dat alle stukken stevig aan elkaar zijn bevestigd met spijkers of schroeven.

 

Stap 4: Voeg isolatie toe (optioneel)

Als je in een gebied woont waar het klimaat extreem kan zijn, overweeg dan om isolatie aan het hondenhok toe te voegen. Dit kan helpen om je hond warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Snijd isolatiemateriaal op maat en bevestig het aan de binnenkant van de zijpanelen en het dak.

 

Stap 5: Voeg deur en ventilatie toe

Snijd een opening voor de deur op een geschikte hoogte voor je hond. Je kunt een deur toevoegen met scharnieren zodat deze open en dicht kan.

Maak ventilatieopeningen aan de bovenkant van de zijpanelen of in het dak om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtcirculatie is.

 

Stap 6: Afwerking

Controleer of er geen scherpe randen of splinters zijn die de hond kunnen verwonden. Schuur indien nodig de randen glad.

Verf of beits het hondenhok om het te beschermen tegen weersinvloeden en het een mooiere uitstraling te geven. Kies verf of beits die veilig is voor dieren.

 

Stap 7: Plaatsing en inrichting

Plaats het hondenhok op een geschikte plek in je tuin. Zorg ervoor dat het hondenhok stabiel staat en beschermd is tegen regen en wind.

Voeg een comfortabel bed of wat stro toe aan de binnenkant van het hondenhok, zodat je hond een warme en comfortabele plek heeft om te rusten.

Houd er rekening mee dat dit slechts een basisgids is en dat je het ontwerp en de bouwmaterialen kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en de grootte van je hond. Ook is het belangrijk om te controleren of er bouwvoorschriften of vergunningen van toepassing zijn in jouw regio voordat je begint met de bouw van het hondenhok.

 

Stap 8: Onderhoud en reiniging

Zorg ervoor dat je regelmatig het hondenhok inspecteert op eventuele beschadigingen of losse onderdelen. Repareer of vervang deze indien nodig.
Maak het hondenhok regelmatig schoon om een gezonde en hygiënische omgeving voor je hond te behouden. Verwijder vuil, haren en andere verontreinigingen en desinfecteer het hok indien nodig.

 

Stap 9: Monitoring en aanpassing

Houd je hond in de gaten en let op hoe hij reageert op het hondenhok. Als je merkt dat er aanpassingen nodig zijn, zoals extra isolatie of aanpassing van de deur, pas het dan aan om het comfort van je hond te optimaliseren.

 

Het bouwen van een hondenhok kan een leuke en lonende ervaring zijn, maar het vereist ook wat timmerwerk en bouwkundige vaardigheden. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het wellicht verstandig om hulp in te schakelen van een ervaren klusser of timmerman. Vergeet niet dat het welzijn en comfort van je hond altijd voorop moeten staan bij het bouwen van een hondenhok

 

 

STAPPENPLAN VAN HET ZELF BOUWEN VAN EEN STANDAARD HONDENHOK

Hier is een voorbeeld van een bouwtekening voor een standaard hondenhok. De afmetingen en materialen kunnen naar eigen inzicht worden aangepast.


Materialen:

8 stuks houten planken (afmeting: 120 cm x 60 cm x 2,5 cm) voor de zijpanelen, achterwand, bodemplaat en dak
4 stuks houten latten (afmeting: 60 cm x 5 cm x 2,5 cm) voor het frame en ondersteuning
Spijkers of schroeven voor het bevestigen van de onderdelen
Isolatiemateriaal (optioneel)
Verf of beits (veilig voor dieren)

Gereedschap:

Zaag
Boormachine
Hamer
Meetlint
Potlood of marker


Afmetingen:

Totale breedte: 60 cm
Totale diepte: 90 cm
Totale hoogte: 75 cm
Deuropening: 30 cm x 40 cm (breedte x hoogte)

Stap 1: Snijd de planken en latten op maat volgens de volgende specificaties:


2 stuks planken: 60 cm x 75 cm (zijpanelen)
2 stuks planken: 90 cm x 75 cm (achterwand en bodemplaat)
4 stuks planken: 60 cm x 60 cm (dak en bovenste frame)
4 stuks latten: 60 cm (frameondersteuning)

 

Stap 2: Bouw het frame:

Bevestig de 4 latten aan de binnenkant van de zijpanelen om het frame te vormen. Plaats een lat aan de bovenkant, een in het midden en twee aan de onderkant.

 

Stap 3: Bevestig de achterwand en bodemplaat:

Bevestig de 90 cm x 75 cm planken aan de onderkant van het frame om de bodemplaat en achterwand te vormen.

 

Stap 4: Voeg het dak toe:

Plaats de 60 cm x 60 cm planken boven op het frame om het dak te vormen. Zorg ervoor dat de hoeken goed aansluiten.

 

Stap 5: Snijd de deuropening:

Markeer de deuropening op een van de zijpanelen, bijvoorbeeld op 30 cm vanaf de zijkant en 40 cm vanaf de bodem.

Snijd de deuropening met een zaag.

 

Stap 6: Bevestig de zijpanelen:

Bevestig de zijpanelen aan het frame, waarbij je ervoor zorgt dat de deuropening naar binnen wijst.

 

Stap 7: Voeg isolatie toe (optioneel):

Snijd isolatiemateriaal op maat en bevestig het aan de binnenkant van de zijpanelen en het dak om extra isolatie te bieden.

 

Stap 8: Controle en afwerking:

Controleer of alle onderdelen stevig zijn bevestigd en er geen scherpe randen zijn.

Schuur indien nodig de randen glad om splinters te verwijderen.

Verf of beits het hondenhok met een verf die veilig is voor dieren om het te beschermen tegen weersinvloeden en het een mooiere uitstraling te geven.

 

Stap 9: Plaatsing en inrichting:

Plaats het hondenhok op een geschikte plek in je tuin, bij voorkeur op een verhoogde ondergrond om vochtproblemen te voorkomen.

Zorg ervoor dat het hondenhok stabiel staat en beschermd is tegen regen en wind.

Voeg een comfortabel bed of wat stro toe aan de binnenkant van het hondenhok, zodat je hond een warme en comfortabele plek heeft om te rusten.

Houd er rekening mee dat dit slechts een basisgids is en dat je het ontwerp, de afmetingen en de materialen kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en de grootte van je hond.

Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals schoonmaken en inspectie van het hondenhok, om ervoor te zorgen dat het veilig en comfortabel blijft voor je hond.

 

Veel succes met het bouwen van een hondenhok!

 

Zie je na het bekijken van de video en het lezen van de beschrijvingen het toch niet zitten om zelf aan de slag te gaan dan kun je er ook voor kiezen om een kant-en-klaar hondenhok aan te schaffen.

Deze zijn in verschillende formaten en materialen te koop.

Hieronder kun je de top 5 van de meest verkochte hondenhokken bekijken.

 

1. Relaxdays hondenhok voor buiten - groot hondenhuis - modern slaaphok middelgrote hond

 

Met dit hondenhok bied je je viervoeter een comfortabele schuilplaats in de tuin. Het hondenhuis is gemaakt van stabiel, weerbestendig hout en is voorzien van een waterdicht puntdak met dakleer zodat je hond bij regen droog kan liggen. De hoge poten zorgen ervoor dat het houten slaaphok verhoogd staat en de bodem niet vochtig wordt en doorweekt. Dankzij de uitneembare bodemplaat kun je het dierenhuis in een handomdraai schoonmaken.

Afmetingen: H x B x D: ca. 87 x 96 x 83 cm

Voordelen op een rij:

🐶 Weerbestendig hondenhuis 
🐶 Ideale schuilplaats voor viervoeters in de tuin
🐶 Dierenhuis van robuust hout met weerbestendig dakleer
🐶 Puntdak voorkomt vochtophoping: Regenwater kan weglopen
🐶 Hoge poten als bescherming tegen vocht en kou
🐶 Uitneembare bodemplaat om huis makkelijk schoon te kunnen maken

 

 

2. Hondenhok hondenhuis PVC 87x72x75,5 cm grijs en zwart

 

Dit mooie vormgegeven hondenhok van hoogwaardig kunststof is het ideale hok voor alle honden of katten die zich graag een beetje vuil in hun hok gaan liggen. Het kan gemakkelijk met een tuinslang gereinigd worden. De talrijke ventilatie gleuven zorgen voor voldoende luchtcirculatie ook in de zomer, zodat het niet te warm wordt. Monteren van het kunststof hok binnen een handomdraai door plug-in systeem.

Afmetingen: 87x72x75,5 cm

Voordelen op een rij:

🐶 Hoogwaardig kunststof
🐶 Eenvoudig en snel te monteren door plug-in systeem
🐶 Eenvoudig en hygiënisch schoon te maken
🐶 Geen kans op vlooien en mijten
🐶 Goede luchtcirculatie door vele ventilatiegleuven
🐶 Geschikt voor binnen en buiten

 

3. Ferplast Dogvilla 110 Hondenhok - Grijs - 111 x 84 x 79 cm

 

Dogvilla is een hondenhok voor buiten, gemaakt van stevig plastic, met een openingssysteem van de zijwand (gepatenteerd). Het openingspaneel kan rechts of links worden gemonteerd. Eenmaal geopend wordt het een handig platform dat op de grond rust en uw hond veel meer ruimte voor zichzelf geeft. Dogvilla is ideaal voor alle seizoenen en is uitgerust met een ventilatie- en waterafvoersysteem, dat te allen tijde een droge omgeving garandeert. 

Afmetingen: 111 x 84 x 79 cm

Dit hondenhok is ook verkrijgbaar in het formaat 88 x 72 x 65 cm en 73 x 59 x 53 cm.

Voordelen op een rij:

🐶 Hoogwaardig kunststof
🐶 Uitgerust met een ventilatie- en waterafvoersysteem, dat te allen tijde een droge omgeving garandeert
🐶 Eenvoudig en hygiënisch schoon te maken
🐶 De montage is heel eenvoudig en vereist geen speciaal gereedschap
🐶 Leverbaar in diverse formaten
🐶 Geschikt voor binnen en buiten

 

 

4. MaxxPet Hondenhok - bench - hondenhuis - hondenbench - slaaphok - 103x78x100cm

 

Dit hoogwaardige trendy hondenhok van MaxxPet is de ideale plek voor jouw viervoeter om zich even terug te trekken. Een hondenhok geeft een veilig gevoel voor een hond.

Afmetingen: 103x78x100 cm (LxBxH)

Voordelen op een rij:

🐶 Gemaakt van duurzame materialen. Het huisje bestaat voor 100% uit hout en is kwaliteitsvol afgewerkt
🐶 Trendy design
🐶 Eenvoudig en hygiënisch schoon te maken
🐶 De montage is eenvoudig
🐶 Geschikt voor binnen en buiten

 

Rexproduct Hondenhuis – Hondenhuisjes voor binnen – Waterdicht Hondenmandje - Hondenhok – Hondenmand met dak - Donkergrijs

 

DIt is het ideale dierenhok voor jouw lieve huisdier om te rusten en te ontspannen. Dit waterdichte huisje zal jouw hond of kat voorzien van heerlijk comfort, vrede en gemak. Met dank aan het design kan het huisje makkelijk meegenomen worden als je gaat reizen of mee voor onderweg doordat deze eenvoudig op te vouwen is en uit te klappen. Daarnaast is het dierenhok te verkrijgen in verschillende kleuren en maten en is deze ontworpen uit duurzame materialen die bestand zijn tegen schade.

Afmetingen: 60 x 60 x 50 cm (XXL)

Dit hondenhok is ook verkrijgbaar in de formaten

 • M: 38 x 38 x 32 cm
 • L: 45 x 44 x 38 cm
 • XL: 53 x 52 x 46 cm

Voordelen op een rij:

🐶 Zachte kennel met een gesloten constructie

🐶 Comfortabele schuilplaats voor je hond

🐶 Trendy design
🐶 Voorziet het huisdier van rust en comfort

🐶 Gemaakt van duurzame materialen

🐶 Makkelijk schoon te maken materiaal

🐶 Waterdicht

🐶 Verkrijgbaar in verschillende kleurvarianten en maten

🐶 Stabiel huisje dat niet vervormd  

🐶 Het huisje heeft een antislip op de onderkant

🐶 Het dak kan verwijderd worden voor schoonmaken

 

MEER BOUWPROJECTEN

Vind je zelf een hondenhok bouwen leuk, dan vind je het wellicht ook leuk om zelf meer producten te maken.

Met behulp van het pakket van FREDS BOUWTEKENINGEN kun je meer dan 10.0000 bouwtekeningen downloaden en van alles maken.

Hier staan heel veel doe-het-zelf projecten in waarmee je makkelijk zelf aan de slag kunt gaan.

Je kunt bijvoorbeeld zelf een mooie steigerhouten loungebank maken.

 

Maar ook heel veel andere producten zoals;

FREDS BOUWTEKENINGEN PAKKET

 

 • Fred's Bouwtekeningen Pakket - Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn (€497 WAARDE)
 • DWG & CAD Software pakket - Met deze software hoef je niet langer dure CAD software aan te schaffen voor € 650 of meer.. Maar kun je voortaan wel CAD bestanden openen en aanpassen! (€97 WAARDE)
 • Steigerhouten Tuinmeubelen Gids - In deze bonus gids, vind je plannen en bouwtekeningen die specifiek zijn bedoeld voor steiger of sloophout. (€37 WAARDE)
 • Doe-Het-Zelf Winst - doe-het-zelf projecten stap voor stap met winst verkopen (€37 WAARDE)
 • Doe-Het-Zelf Bouwkundige Benamingen - Bouwvergunningen, dragende muren, funderingsplaten. Alle belangrijke benamingen komen aan bod. (€17 WAARDE)
 • Levenslang toegang - Als je mijn bouwtekeningenpakket neemt dan hou je de rest van je leven toegang. Als bijvoorbeeld je computer crasht hoef je niet opnieuw te gaan betalen!
 • Direct toegang - Je ontvangt direct online toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en alle bonussen.

 

Het totale Fred's Bouwtekeningenpakket kun je tijdelijk voor slechts 67 Euro aanschaffen.

De onderstaande link verwijst je door naar de website waar je meer informatie kunt vinden en het pakket indien gewenst kunt bestellen. 

FREDSBOUWTEKENINGEN.NL